Bereikbaarheid

Of je nu voor het openbaar vervoer kiest of liever met de auto komt, omdat Purmerend onderdeel uitmaakt van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) is ons stadje tussen de polder goed bereikbaar.

Openbaar vervoer

Bussen

Verschillende buslijnen verbinden Purmerend met omliggende steden en dorpen, waaronder Amsterdam. EBS is de belangrijkste vervoerder die deze busdiensten verzorgt. Er zijn ook hoogfrequente busverbindingen, zogenaamde HOV-lijnen, die een snelle verbinding bieden tussen Amsterdam en Purmerend. Ook is er een goede verbinding van Zaanstad naar Purmerend. De nieuwe buslijn gaat een rondje Purmerend maken. Alle belangrijke punten, zo ook de binnenstad, zijn zonder overstappen bereikbaar met de bus.

Trein

Purmerend heeft meerdere treinstations, waaronder Purmerend zelf, Purmerend Overwhere en Purmerend Weidevenne. Deze stations worden bediend door sprintertreinen die onder andere rijden tussen Hoorn en Amsterdam. Dit zorgt voor een relatief snelle verbinding tussen Purmerend en Amsterdam.

Met de auto

Purmerend is goed bereikbaar met de auto via diverse snelwegen, die de stad verbindt met Amsterdam, Zaanstad in het zuiden en Hoorn in het noorden. Daarnaast zijn er verschillende provinciale wegen, zoals de N235 die Purmerend met Amsterdam en Waterland verbindt.

Parkeren

Purmerend kiest nadrukkelijk voor een goed bereikbare stad voor de auto, fietser, voetganger en via het OV. Tegelijkertijd omarmen we een autoluwe binnenstad. Op basis van het Programma Binnenstad brengen we het beste van twee werelden samen en maken we ruimte voor groen, water, beleven en ontmoeten. Wie met de auto komt, kan nu terecht in 2 parkeergarages en een 3e die begin 2024 wordt opgeleverd. Daarnaast kun je straatparkeren en zijn er verschillende parkeerterreinen rondom het stadscentrum. Compact als de binnenstad is opgezet, ben je lopend altijd binnen 5 minuten lopend in de binnenstad.